Ogłoszenie

UWAGA!!
Jeśli ktoś posiada następujące Juniorskie tlumaczenia: Love or bread - Odcinek 1 i 2, Queen's - Odcinek 2 Silence - odcinki 1-4, The Lawyers of The Great Republic Korea - odcinki 1-6, Koko wa Greenwood - odcinek 6, Brother Beat - odcinek 1, 3, i Saru Lock - odcinek 1 i 2 Proszę zglosić się do mnie za pośrednictwem forum lub drogą mail'ową: milutka@onet.eu

#1 2010-09-25 14:18:55

Taiyo-Chan

Adminka

Zarejestrowany: 2010-08-20
Posty: 113
Punktów :   

Juniorki od kuchni:P

No i jest tak oczekiwany kącik kuchenny:) Może i Wy chcecie cię z nami czymś smacznym podzielić?



OKONOMIYAKI-czyli japońska pizza (choć dla mnie to bardziej omlet:P)

50 g kapusty białej lub pekińskiej
2 jajka
2 szklanki mąki 1 szklanka wody
Pół szklanki bulionu
1 łyżka soli ( jeśli nie korzystasz z sosu sojowego)
10 dag wieprzowiny lub wędzonej wędliny ( boczek, szynka z tłuszczykiem )
1 duży por
4 łyżki oleju
Sosy : majonez, ketchup, sos sojowy, sos do okonomiyaki

Opis przygotowania:

• Mąkę, bulion i wodę wymieszać i odstawić na 30-40 min do lodówki.
• Kapustę, pora, mięso i wędliny kroimy na kawałki wielkości jednego kęsa. Jajka rozbijamy i mieszamy z resztą pokrojonych składników .
• Wyjmujemy ciasto z lodówki i dodajemy do wymieszanych pozostałych składników ( uwaga, gdy ciasto za mocno zgęstnieje należy dodać odrobinę wody i wymieszać przed dodaniem do reszty ).
• Dzielimy na 4 porcje i smażymy na patelni ( najlepiej nie przywierającej ) z 1 łyżką oleju . Zarumieniamy z obu stron na wolnym ogniu.
• Gotowe okonomiyaki polewamy wybranymi sosami.
W zależności od uznania można dodać przed smażeniem rybę owoce morza i inne warzywa ( np. kukurydzę fasolkę ), żółty ser.
http://static.flickr.com/61/198621648_37dd37d033.jpg



Szukając informacji na temat zalet i mitów fast foodu do eseju z anglika trafiłam na ciekawy, powiedzmy, mini artykuł o kuchni japońskiej:
http://www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=148

Widzę więc, że nie ma co w 100% przechodzić na japońską kuchnie:)

Ostatnio edytowany przez Taiyo-Chan (2010-09-25 20:01:05)


http://i209.photobucket.com/albums/bb92/iheartZhyukiepoo/rain/8273ab87.gifhttp://i114.photobucket.com/albums/n248/saratoshi_bwahaha/rain2.gifhttp://i114.photobucket.com/albums/n248/saratoshi_bwahaha/rain.gifhttp://i209.photobucket.com/albums/bb92/iheartZhyukiepoo/rain/4-2.gif

Offline

 

#2 2010-09-26 11:36:43

kamira93

Użytkownik

35534796
Zarejestrowany: 2010-09-18
Posty: 200
Punktów :   

Re: Juniorki od kuchni:P

Co do nigiri jak ja je robiłam :
potrzebny jest ryż ( do sushi), wędzony łosoś ( ten paczkowany) ( no chyba że ktoś woli surowego), sos sojowy i wasabi
Gotujemy ryż, odcedzamy i studzimy. Jak wystygnie bierzemy w rękę i robimy " łódeczki" i odkładamy na bok. Łososia kroimy tak by przykrywał jedną stronę takiej łódeczki. Z jednej strony smarujemy odrobiną wasabi i przykładamy do łódeczki.
Później można jeść maczając w sosie sojowym.
Smacznego.


cheot nune piri kkochyeo neowa na
love me love me love me
love me love me baby
eunmilhi jugobatneun mesiji
tell me tell me tell me now
namjadeul chim heullimyeo neoman bwa

Offline

 

#3 2010-09-26 17:50:31

ana3.33

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-08-12
Posty: 281
Punktów :   

Re: Juniorki od kuchni:P

Taiyo-Chan napisał:

Szukając informacji na temat zalet i mitów fast foodu do eseju z anglika trafiłam na ciekawy, powiedzmy, mini artykuł o kuchni japońskiej:
http://www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=148

Widzę więc, że nie ma co w 100% przechodzić na japońską kuchnie:)

Artykuł faktycznie bardzo ciekawy, ale mnie jeszcze bardziej zaciekawiły oraz rozśmieszyły komentarze, a właściwie to najbardziej jeden, mianowicie ten:
"Mam przyjaciela Japończyka i on mi mówił, że nie mozna porównywac tegoco jest w restauracjach, a tego co oni jedzą w domu, wołowinkę jedzą! Jak mój przyjaciel w Polsce miał jesccze kłopoty z językiem t o w mięsnym prosił o kilo krowa bez kości i sam se gotował, ale to było dawno. Teraz mówi, że polskie jedzenie jest bardzo dobre, choć nie wszystko mu smakuje (uwielbia kluski śląskie z wołowinką i kapustą kiszoną) To co ja próboweałem jest faktycznie ładne, ale trochę mdłe i bez zapachu, może poza rybami. To jest oczywiście kwestia gustu. Co do alkoholi to wali szkocką whisky i wyborową i twierdzi, że owszem oni piją sake ryżową, ale tak jak do włoskich knajp przyzwyczaili się też do porządnych wódek i też mają problemy alkoholowe nie wiem na jaka skalę. Ograniczeniem konsumpcji jest prawie niewolniczy system pracy w japońskich firmach, chociaż oni tego tak nie odbierają. Jak zauważyłem u nich ważne rzeczy w kolejności to:
praca
sex
praca
sex
praca
sex
jedzenie"

(ciekawa hierarchia wartości)

Ostatnio edytowany przez ana3.33 (2010-09-26 17:51:43)


http://a.imageshack.us/img808/6134/lny110.pnghttp://i38.tinypic.com/2dj2mio.jpg

Offline

 

#4 2010-09-27 19:07:03

kamira93

Użytkownik

35534796
Zarejestrowany: 2010-09-18
Posty: 200
Punktów :   

Re: Juniorki od kuchni:P

bardzo ciekawe trzeba się przyjrzeć tym komentarzom


cheot nune piri kkochyeo neowa na
love me love me love me
love me love me baby
eunmilhi jugobatneun mesiji
tell me tell me tell me now
namjadeul chim heullimyeo neoman bwa

Offline

 

#5 2011-01-24 00:12:12

 Kasumi

Juniorek

9227990
Skąd: Rybnik
Zarejestrowany: 2011-01-23
Posty: 40
Punktów :   

Re: Juniorki od kuchni:P

Większość pewnie kojarzy co to jest dango np. z anime Clannad, ale napisze w skrócie.
Dango - tradycyjne japońskie kluski robione z mochiko, czyli mąki ryżowej, podobne do mochi. Ja jeszcze nie robiłam, ale zaciekawił mnie przepis i pewnie wypróbuje, a poza tym moja wyobraźnia słodkich kuleczek dango mnie jeszcze bardziej do tego zachęca ^^. Jak spróbujecie to dajcie znać jak wyszło
Porcja na 2 osoby.

Składniki:

Kuleczki:
3 szklanki maki ryżowej (ze sklepu ze zdrowa żywnością)
1/3 szklanki wody

Sos:
1 szklanki cukru
2 i 1 łyżki sosu sojowego
2 łyżki maki kukurydzianej
2/3 szklanki wody

Sprzęt:
Naczynie do gotowania na parze lub sitko i garnek z pokrywką
8 patyczków do szaszłyków
Miska
Rondelek
Piekarnik (najlepiej z grillem)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę ryżową. Powoli dolewamy wody i mieszamy. Ugniatamy ciasto tak,żeby powstała elastyczna kula, łatwa do wyrabiania w rękach (jak się rozpada dodajemy wody, po kilka kropel, a jeśli jest ciapa, to dosypujemy po troszkę mąki). Jak już mamy w dłoniach kulę ciasta – wyrabiamy je przez około 3 minuty. Dzielimy ciasto na pól i jeszcze na pól i kolejny raz na pól itd. Żeby otrzymać 32 małe kawałeczki ciasta. Robimy z każdego kuleczkę i układamy w naczyniu do gotowania na parze lub na sitku. (Tu zacznij rozgrzewaæ piekarnik). Gotujemy ok. 10 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy są miękkie w środku i jeśli tak – wyciągamy.

* Jeśli chcecie większe kuleczki, to robimy ich 16 i używamy tylko 4 patyczków.
* Jeśli używasz sitka i garnka, a sprzęt nie do końca do siebie pasuje – zatkaj dziurę miedzy garnkiem a sitem ściereczką,żeby nie uciekała para. Jeśli tego nie zrobisz, będzie się gotowało w nieskończoność.

Nabijamy po 4 kulki na patyczek. Włóż do piekarnika (najlepiej opcja grill, ale jeżeli nie masz to trudno i tak wyjdzie). Jak zaczną się rumienić od razu wyciągamy – mają być jeszcze białe i jakby „polakierowane”.
W międzyczasie robimy sos. Do rondelka wlewamy wodę, sos sojowy i cukier. Mieszamy na ogniu, aż się rozpuści cukier. Osobno mieszamy 2 łyżki mąki kukurydzianej z 2 łyżkami wody. Po jednej łyżce wlewamy do mąki płyn z rondla, aż powstanie łatwy do wlania płyn. Wlewamy dopiero, gdy zawartość rondla bardzo mocno się gotuje. Mieszamy i czekamy, aż zgęstnieje.
Po wyjściu dango z piekarnika polewamy sosem (gorącym).

http://clairejapon.canalblog.com/images/t-dango_10.JPG

Ostatnio edytowany przez Kasumi (2011-01-24 00:15:01)


http://i67.photobucket.com/albums/h302/Taminaia/l_11b47f730293412dbeb2389e979fdcea.gif

Offline

 

#6 2011-01-24 00:21:45

 Ninika

Juniorek

245947
Zarejestrowany: 2010-08-11
Posty: 469
Punktów :   

Re: Juniorki od kuchni:P

Oj jaa... juz mi ślinka leci...

Offline

 

#7 2011-01-24 14:50:00

 Kasumi

Juniorek

9227990
Skąd: Rybnik
Zarejestrowany: 2011-01-23
Posty: 40
Punktów :   

Re: Juniorki od kuchni:P

No mi też Tylko mam lenia i chociaż bardzo chce to jakoś chęci do zrobienia nie mam, ktoś by musiał mi zrobić Może ty Ninika, poślesz mi pocztą ? :]


http://i67.photobucket.com/albums/h302/Taminaia/l_11b47f730293412dbeb2389e979fdcea.gif

Offline

 

#8 2011-01-24 16:30:44

 Ninika

Juniorek

245947
Zarejestrowany: 2010-08-11
Posty: 469
Punktów :   

Re: Juniorki od kuchni:P

Hehe noo prześlę ci jak będę robić. Nie ma problemu;p

Offline

 

#9 2011-01-24 16:49:45

 Kasumi

Juniorek

9227990
Skąd: Rybnik
Zarejestrowany: 2011-01-23
Posty: 40
Punktów :   

Re: Juniorki od kuchni:P

Doszły by tylko okruszki, wszystko by mi zjedli


http://i67.photobucket.com/albums/h302/Taminaia/l_11b47f730293412dbeb2389e979fdcea.gif

Offline

 

#10 2011-01-24 17:57:22

 Ninika

Juniorek

245947
Zarejestrowany: 2010-08-11
Posty: 469
Punktów :   

Re: Juniorki od kuchni:P

Możliwe, ze tak by było. Nie wiadomo kto sie będzie zajomował tą paczą, a może jakiś łakomczuch? Swoiją drogą, ja bym zjadła.

Offline

 

#11 2011-01-24 19:00:44

 Kasumi

Juniorek

9227990
Skąd: Rybnik
Zarejestrowany: 2011-01-23
Posty: 40
Punktów :   

Re: Juniorki od kuchni:P

Ja też, jeszcze jak by tak ładnie pachniało. Albo było by tak zgniecione, że do jedzenia by się nie nadawało. ;p


http://i67.photobucket.com/albums/h302/Taminaia/l_11b47f730293412dbeb2389e979fdcea.gif

Offline

 

#12 2011-01-25 23:02:28

Taiyo-Chan

Adminka

Zarejestrowany: 2010-08-20
Posty: 113
Punktów :   

Re: Juniorki od kuchni:P

mi też proszę wysłać bo nie mam sklepu ze zdrową żywnością w okolicy ( i nie okolicy też nie słyszałam by był)


http://i209.photobucket.com/albums/bb92/iheartZhyukiepoo/rain/8273ab87.gifhttp://i114.photobucket.com/albums/n248/saratoshi_bwahaha/rain2.gifhttp://i114.photobucket.com/albums/n248/saratoshi_bwahaha/rain.gifhttp://i209.photobucket.com/albums/bb92/iheartZhyukiepoo/rain/4-2.gif

Offline

 

#13 2011-01-26 18:13:34

kamira93

Użytkownik

35534796
Zarejestrowany: 2010-09-18
Posty: 200
Punktów :   

Re: Juniorki od kuchni:P

wow smakowicie wygląda aż ślinka cieknie
ostatnio w moim sklepie zaczęli promować kuchnię japońską więc może znajdę tą mąkę


cheot nune piri kkochyeo neowa na
love me love me love me
love me love me baby
eunmilhi jugobatneun mesiji
tell me tell me tell me now
namjadeul chim heullimyeo neoman bwa

Offline

 

#14 2011-01-26 19:29:33

 Ninika

Juniorek

245947
Zarejestrowany: 2010-08-11
Posty: 469
Punktów :   

Re: Juniorki od kuchni:P

O ja... to jak już ci się uda to zrobić, koniecznie musisz się pochwalić jak smakuje!

Offline

 

#15 2011-01-28 17:31:28

 Kasumi

Juniorek

9227990
Skąd: Rybnik
Zarejestrowany: 2011-01-23
Posty: 40
Punktów :   

Re: Juniorki od kuchni:P

Niom jak zrobisz to od razu pisz jak smakuje Ja się już do tego tak długo zabieram, ale jakoś mi nie wychodzi.


http://i67.photobucket.com/albums/h302/Taminaia/l_11b47f730293412dbeb2389e979fdcea.gif

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.wlvswrld.pun.pl www.stojaknabanany.pun.pl www.fullcross.pun.pl www.polishfunbyolol.pun.pl www.hebipbf.pun.pl